, Τα έξι στάδια του ψησίματος

Τα έξι στάδια του ψησίματος

Δείτε αναλυτικά πώς επιτυγχάνετε ψήσιμο Blue ή Blue rare ή Seared, Rare, Medium Rare, Medium, Medium Well και Well done

Ως βασικά, έχουν θεσπιστεί έξι στάδια ψησίματος για το μοσχάρι, που είναι και τα πιο διαδεδομένα:

  • Blue ή Blue rare ή Seared: Το κρέας έχει περάσει από δυνατό τηγάνι, όμως στο εσωτερικό του είναι ακόμη σχεδόν κρύο και σχεδόν ωμό σε 46°C.
  • Rare: Η εξωτερική όψη του κρέατος έχει γκρίζο προς καφετί χρώμα και το εσωτερικό του είναι κόκκινο με αρκετά υγρά και λίγο ζεστό. Η θερμοκρασία στο κέντρο του κρέατος δεν ξεπερνά τους 49°C–53°C.
  • Medium Rare: Στο κέντρο του κρέατος η θερμοκρασία του είναι στους 54°C-57°C και έχει έντονο ρoζ χρώμα.
  • Medium: Σκούρο καφέ χρώμα στο εξωτερικό του κρέατος και στο κέντρο ανοιχτό ροζ στους 58°C – 62°C.
  • Medium Well: Το κέντρο του κρέατος φτάνει στους 63°C – 67°C και υπάρχει μια ευδιάκριτη διχρωμία, με το εξωτερικό σκούρο και το κέντρο του ανοιχτό ροζ.
  • Well done: Η θερμοκρασία έχει φτάσει στους 68°C – 71°C και δεν υπάρχει έντονη διχρωμία ανάμεσα στο κέντρο και στο εσωτερικό του.

, Τα έξι στάδια του ψησίματος

Η αλήθεια είναι πως στην χώρα μας οι περισσότεροι προτιμούν το κρέας καλοψημένο. Γεγονός στο οποίο οφείλεται πολλές φορές το ξηρό και στεγνό αποτέλεσμα στο κρέας, το οποίο έχει χάσει όλους τους χυμούς και την γευστικότητά του.

Χοιρινό και Κοτόπουλο:
Σε ότι αφορά στο χοιρινό και το κοτόπουλο, οι ιδανικές θερμοκρασίες ψησίματος είναι 63°C για το χοιρινό και 73°C για το κοτόπουλο.

Στην περίπτωση που θέλουμε να μαγειρέψουμε ολόκληρο το κοτόπουλο και θέλουμε να ελέγξουμε τη θερμοκρασία του, βυθίζουμε το θερμόμετρο σε δύο διαφορετικά σημεία.

Πρώτα στο στήθος του, που χρειάζεται και τον περισσότερο χρόνο για να ψηθεί, και που είναι και το πιο επίφοβο κομμάτι για να στεγνώσει. Ύστερα, ελέγχουμε την περιοχή κοντά στις κλειδώσεις που βρίσκονται τα μπούτια. Με την ίδια λογική ελέγχουμε και τη θερμοκρασία στο χοιρινό.

Εάν για παράδειγμα έχουμε ένα μεγάλο κομμάτι κρέας, βυθίζουμε το θερμόμετρο στο κέντρο του, και όταν η θερμοκρασία φτάσει τους 63°C τότε το αποσύρουμε από τη φωτιά.

  • Μην ξεχνάτε ότι ακόμα και όταν αποσύρουμε το κρέας από τη φωτιά, αυτό συνεχίζει για ένα μικρό διάστημα να μαγειρεύεται.
  • Υπάρχει η πιθανότητα να αναπτυχθούν μικρόβια στην επιφάνεια του κρέατος όσο είναι ακόμα ωμό και εκτεθειμένο στο οξυγόνο και το φως. Τα μικρόβια αυτά “πεθαίνουν” όταν η θερμοκρασία της επιφάνειας φτάσει τους 70oC και άνω και αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: είτε ακουμπώντας το κρέας σε καυτό τηγάνι από όλες τις μεριές είτε βουτώντας το σε νερό που βράζει για 30-60 δευτερόλεπτα πριν το μαγειρέψουμε. Με αυτούς τους δύο τρόπους, το κρέας μας παραμένει ασφαλές. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει πάντα η επιλογή υψηλής ποιότητας κρέατος.