- Πριν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το νέο Plancha/Griddle σας για την προετοιμασία ενός γεύματος, πρέπει να πλύνετε, να ξεπλύνετε και να στεγνώσετε καλά την αποσπώμενη μαντεμένια πλάκα.
- Προθερμάνετε το για λίγα λεπτά πριν τοποθετήσετε τα ψητά σας στη μαντεμένια πλάκα. Με αυτόν τον τρόπο, θα αποτρέψετε την εμφάνιση καυτών σημείων στην πλάκα που ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά το ψήσιμο σας.
- Καλό θα ήταν να κόβετε το φαγητό σας σε λεπτές φέτες για να αποτρέψετε το κάψιμο-μαύρισμα της επιφάνειας ενώ η μέση να παραμένει ωμή. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχετε μια ωραία ψημένη επιφάνεια χωρίς πικρή κρούστα και σωστά ψημένο το εσωτερικό του.
- Πάντα στεγνώνετε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας τα ψητά σας από υγρασία (νερά) πριν τα τοποθετήσετε στο Plancha/Griddle και λαδώστε με ελαιόλαδο με ένα πινέλο την επιφάνεια που θα ψήσετε.
- Τοποθετήστε απαλά το φαγητό σας στο griddle με λαβίδες για να αποφύγετε τρυπήματα με πηρούνες στο ψητό που θα επιτρέψουν στους χυμούς του να φύγουν και έτσι να στεγνώσει.
- Όταν προετοιμάζετε μπριζόλες ή μεγάλα κομμάτια κοτόπουλου, πρέπει να τα τοποθετείτε πάντα σε απόσταση τουλάχιστον 1-1,5 cm.
- Κατά μέσο όρο, πρέπει να περιμένετε περίπου δύο λεπτά για να προετοιμάσετε μια λεπτή μπριζόλα πριν την γυρίσετε.
- Μόλις τα ψητά σας απελευθερώνονται αβίαστα με τη χρήση λαβίδας, θα ξέρετε ότι έχει έρθει η στιγμή για γύρισμα. Κατά μέσο όρο, θα πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον 2 ή 3 λεπτά πριν προσπαθήσετε να μετακινήσετε ψητό.
- Ανασηκώνετε το ψητό σας μέχρι τη μέση με λαβίδες για να ελέγξετε αν είναι ώρα. Επίσης η κατάλληλη στιγμή για να γυρίσετε τα ψητά σας θα εξαρτηθεί από τον τύπο των τροφίμων που προετοιμάζετε.
Είναι σημαντικό να προσδιορίσετε τη στιγμή που κάνει τη διαφορά μεταξύ ενός τέλειου ψησίματος και ενός υπερβολικού ψησίματος.
Χρόνοι ψησίματος
- Κρέας κοτόπουλου πάχους 2,5 cm 5 έως 10 λεπτά
- Χοιρινό 5 έως 7 λεπτά
- Λουκάνικα 5 λεπτά
- Μπριζόλα πάχους 2,5 cm 3 έως 5 λεπτά
- Λαχανικά 3 έως 4 λεπτά
- Burgers 3 λεπτά
- Γαρίδες 2 έως 3 λεπτά
Εάν παρατηρήσετε ότι το φαγητό σας αρχίζει να καίγεται, γυρίστε το αμέσως και χαμηλώστε τη φωτιά.
Θερμοκρασία ψησίματος σε plancha/griddle
Κατά τη διάρκεια του ψησίματος πρέπει να προσέχετε τη θερμοκρασία. Είναι σημαντικό να αφήσετε αρκετή θερμότητα να φτάσει μέσα στο ψητό, κάτι που θα κάνει το γεύμα σας ασφαλές για κατανάλωση.
Οι ιδανικές θερμοκρασίες για λίγα πιο κοινά ψητά:
- Πουλερικά ~74 C
- Κιμάς ~71 C
- Βόειο κρέας, αρνί, χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας ~ 63 C
- Οστρακοειδή ~63 C
Το Plancha/Griddle με μαντεμένια επιφάνεια είναι ιδανική ψησταριά για Breakfast-Lunch-Dinner.Ψήστε κρέατα-ψάρια-λαχανικά-burgers-pancakes-tacos-λουκάνικα-τυριά-φρούτα και πολλά άλλα!
Καλή σας όρεξη!





