, Οδηγίες για το τέλειο BBQ!

Οδηγίες για το τέλειο BBQ!

Ακόμη και στη σημερινή εποχή με τα μοναδικά σκαμπανεβάσματα, αλλά ένα είναι σίγουρο: Ο Έλληνας θα ψήσει! Βρισκόμαστε στο μέσον της ψηστικής περιόδου και με αφορμή το μπάρμπεκιου του Σαββατοκύριακου, αυτές είναι οι βασικές συμβουλές μας για σωστό ψήσιμο με φίλους!

Διατηρείτε τα υλικά σας σε θερμοκρασία περιβάλλοντος

Αφήστε τα κρέατα, λαχανικά και ψάρια να φτάσουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος πριν τα τοποθετήσετε στην ψησταριά σας. Με αυτό τον τρόπο θα ψήνονται ομοιόμορφα, γρηγορότερα και νοστιμότερα. Βγάλτε τα από το ψυγείο και αφήστε τα σε ένα πλατώ προστατευμένα από έντομα, για μισή ώρα περίπου έως ότου έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Προθερμάνετε καλά την ψησταριά σας

Είτε πρόκειται για bbq με κάρβουνα ή με υγραέριο, είναι πολύ σημαντικό να έχετε ζεστάνει καλά τις σχάρες/πλάκες πριν βάλετε τα ψητά σας. Αν οι σχάρες/πλάκες δεν είναι αρκετά ζεστές, δεν θα πετύχετε τα πολυπόθητα ριγέ σημάδια της σχάρας/πλάκας. Αν χρησιμοποιείτε μαντεμένιες σχάρες περιμένετε ώς ότου το ψητό σας αποκολληθεί από μόνο του πριν το γυρίσετε.

, Οδηγίες για το τέλειο BBQ!Μην λυπάστε τα καρυκεύματα

Η διαφορά του μπάρμπεκιου σε σχέση με την κλασική μαγειρική στην κουζίνα είναι οι έντονες γεύσεις του. Μην φοβηθείτε να προσθέσετε αλάτι, πιπέρι και άλλα μπαχαρικά σε αρκετά μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που θα βάζατε αν μαγειρεύατε στην κουζίνα σας. Είναι σημαντικός παράγοντας επιτυχίας ενός καλού μπάρμπεκιου. Μην τα λυπηθείτε.

Μην τα σερβίρετε αμέσως

Ανεξάρτητα το πόσο λαχταριστό δείχνει το μπριζολάκι, το ψάρι ή το παϊδάκι που έχετε βάλει μόλις ψήσει και θέλετε να αρπάξετε απευθείας από τη φωτιά, μήν το κάνετε! Συγκρατηθείτε!

Αφήστε ψητά σας να ξεκουραστούν για 5-6 λεπτά πριν τα σερβίρετε. Στον χρόνο αυτό θα σταματήσει η διαδικασία του μαγειρέματος και τα ζουμιά τους θα ανακατανεμηθούν και θα γίνουν πιο ζουμερά και ομοιόμορφα σε όλο τους το πάχος. Εμπιστευτείτε μας!

Η θερμοκρασία του κρασιού

Το κρασί που θα απολαύσετε στο μπάρμπεκιου πρέπει να είναι σε θερμοκρασία 2-3οC χαμηλότερη από ότι συνήθως γιατί η ζέστη της εποχής αλλά και της ψησταριάς θα το κάνουν να ζεσταθεί γρηγορότερα.

Κρατήστε τα κόκκινα κρασιά σας ελαφρώς δροσερά βάζοντάς τα στο ψυγείο για μισή ώρα πριν το σερβίρισμα. Φροντίστε με σαμπανιέρες ή με παγοκύστες να κρατήσετε τα λευκά και τα ροζέ κρασιά σας σε χαμηλή θερμοκρασία καθ’ όλη τη διάρκεια του γεύματος.

 

Καλά ψησίματα!